Thursday, December 22, 2011

Se apropie Crăciunul

Mai sunt doar trei zile până la Crăciun,iar gospodinele au intrat în febra pregătirilor pentru această sărbătoare.





Iată câteva reţete de deserturi delicioase şi uşor de preparat.

 Sufleu rece de lămâie

Ingrediente:6 ouă,150 g zahăr pudră,suc de la două lămâi,50 g sirop sau jeleu de zmeură(sau căpşuni),fructe din dulceaţă.

Mod de prepare

Într-un vas se amestecă zahărul cu gălbenuşurile,după care se pune sucul de lămâie şi se amestecă în continuare.Se adaugă siropul de fructe,apoi se aşează vasul la foc mic amestecând în continuu,până ce compoziţia se îngroaşă bine.Se ia vasul de pe foc şi când s-a răcit compoziţia,se încorporează albusurile bătute spumă amestecând uşor.Conţinutul vasului se răstoarnă într-un vas yena şi se garniseşte cu fructe din dulceaşă.Se introduce în frigider unde se lasă o oră înainte de a fi servit.

Budincă de nuci

Ingrediente:4 cornuri,250 ml vin,5 ouă,140 g nuci pisate,150 g unt,100 g zahăr vanilat.
 
Mod de preparare

Se taie cornurile feliuţe şi se moaie în vin.Se freacă spumă untul cu zahărul şi gălbenuşurile.Se amestecă cu cornurile,apoi se adaugă nucile pisate şi albuşurile bătute spumă.Se toarnă compoziţia într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se bagă la cuptor,la foc potrivit,30-35 minute.
Când este gata,se răstoarnă pe un platou şi se toarnă un sos de ciocolată sau de cafea deasupra. 


Pesmeciori cu scorţişoară 

Ingrediente:250 g margarină,350 g făină,1 ou,3 linguri zahăr,zahăr vanilat,coajă de lămâie,scorţişoară măcinată. 

Mod de preparare

Margarina se amestecă bine cu zahărul,se adaugă oul şi aromele,apoi făina.Se întinde o foaie,nu prea groasă şi se taie cu un pahar.Se aşează rondelele obţinute pe o tavă unsă cu unt şi presărate cu făină şi se coc la un foc potrivit,20-25 minute.Când sunt gata,se pudrează cu zahăr vanilat amestecat cu puţină scorţişoară măcinată.

Prăjitură cu portocale şi frişcă  

Ingrediente:1 portocală mare sau 2 mici(rase de coajă şi stoarse de zeamă),150 g nuci măcinate,5 ouă,150 g zahăr,100 g făină,200 g frişcă,1 praf de copt,rom,puţină sare.

Mod de preparare

Gălbenuşurile se freacă cu zahărul,se adaugă coaja rasă şi zeama de portocală,nucile măcinate,albuşurile spumă şi la sfârşit făina cu praful de copt şi sarea.Se amestecă totul şi se obţine un aluat moale care se coace la foc potrivit într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină.După ce s-a copt,se stropeşte cu rom,iar când s-a răcit,se îmbracă deasupra şi lateral cu frişcă. 

Spor la preparat şi savurat deserturile! 

No comments:

Post a Comment