Sunday, April 22, 2012

Sărurile minerale și vitaminele

Sărurile minerale și vitaminele au un rol foarte important în dezvoltarea și menținerea în formă a organismului.


Sărurile minerale

Cele mai importante săruri minerale sunt cele de calciu,fosfor,potasiu,fier,magneziu ș.a.Sărurile de calciu și de fosfor contribuie la dezvoltarea oaselor și dinților și se găsesc în lapte,brânzeturi,legume uscate.De asemenea,fierul este un element indispensabil în alimentație,deoarece,intră în alcătuirea globulelor roșii,principalele surse de fier fiind carnea,legumele și fructele.

Vitaminele

Vitaminele A și D sunt necesare în special copiilor și tinerilor aflați în perioada de creștere;vitaminele B și C asigură buna funcționare a organismului la orice vârstă.

Vitamina A 

-se găsește în:gălbenușul de ou,brânzeturi grase,ficat,creier,unt etc.Legumele verzi conțin substanța denumită caroten(prezentă mai ales în rădăcina morcovului),substanță ce poate fi transformată în vitamina A de către organism.
Insuficiența vitaminei A,produce tulburări de vedere,uscarea și îngroșarea pielii și a mucoaselor.

Vitamina D(vitamina antirahitică)

-se găsește în:ouă,unt,brânzeturi,untură de pește.Se prepară pe cale industrială,putând fi administrată sub formă de picături uleioase,drajeuri sau injecții.
Lipsa vitaminei D din alimentație,produce rahitismul,o boală a oaselor prezentă la unii copii.

Vitaminele B(B1,B2,B6,B12 etc.)

-au un rol foarte important în dezvoltarea organismului și a funcționării normale a celulelor.Aceste vitamine,se găsesc,în special,în carne,produse lactate,pâine neagră,fasole uscată,legume și fructe.
Lipsa acestor vitamine,produce boli,precum:beri-beri,pelagra,anemia.

Vitamina C(vitamina antiscorbutică)

-se găsește mai ales în legume și fructe proaspete:ardei și ceapă verde,salată,sfeclă,varză,roșii,măceșe,mere,citrice etc.
Spre deosebire de celelalte vitamine,care sunt rezistente la căldură,vitamina C se distruge prin fierbere,de aceea este recomandat ca fructele și legumele să se consume,în special crude.
Carența din alimentație a vitaminei C,produce scorbutul,o boală care apare la persoanele care consumă mai mult conserve,la copiii alimentați numai cu lapte fiert și la cei care nu consumă legume și fructe crude și proaspete.
Scorbutul,se manifestă prin umflarea și sângerarea gingiilor,clătinarea și căderea dinților,apariția de pete hemoragice sub piele.Boala se vindecă prin administrarea vitaminei C(preparată industrial),în tablete și injecții,consumarea fructelor și a sucurilor de fructe proaspete etc.
 

No comments:

Post a Comment